Wembley 40 χρόνια πριν


28/5/2011: Barcelona και Manchester United αναμετρούνται απόψε για τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, του Champions League. Για πολλούς οι κορυφαίες ομάδες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, και όχι άδικα.

Ας πάμε όμως λίγο πίσω. Ας γυρίσουμε τη μηχανή του χρόνου 40 χρόνια πίσω, περίπου στις ίδιες μέρες. 2/6/1971 συγκεκριμένα: το Wembley φιλοξενούσε και τότε τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, όπως ονομαζόταν τότε. Αυτή τη φορά αντίπαλοι ήταν ο Παναθηναϊκός του μεγάλου προπονητή Φέρεντς Πούσκας με τον Άγιαξ του τεράστιου παίχτη Κρόιφ. Σκορ 2-0 υπέρ των Ολλανδών. Παρά την ήττα του Παναθηναϊκού, πάντα αυτή η μέρα θα μείνει στη μνήμη των Ελλήνων, αφού ήταν η μοναδική παρουσία ελληνικής ομάδας σε τελικό κυπέλλου Ευρώπης.

Συγκρίσεις μεταξύ του τότε και του τώρα δεν χωράνε. Αλλά στην ιστορία του γηπέδου αυτού, που φιλοξενείται ο σημερινός τελικός, θα υπάρχουν πάντα οι αναμνήσεις του '71 και στο μουσείο του γηπέδου θα βρίσκονται αντικείμενα που θα φανερώνουν πως από εκεί πέρασαν οι Έλληνες, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία από το μουσείο του Wembley!




Συντάκτης:Σπύρος Σταγάκης