ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΧΟΚΕΥ ΕΠΙ ΠΑΓΟΥ (ΙΣΤΟΡΙΑ)


Το Χόκεϋ επί Πάγου ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1984 από παίχτες που επέστρεψαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Σύντομα δημιουργήθηκαν πέντε ομάδες. Δύο στην Αθήνα, μία στον Πειραιά, μία στην Θεσσαλονίκη και μία στην Χαλκίδα. Ο πρώτος επίσημος αγώνας έγινε στην Αθήνα το 1985.

Το 1989 διεξήχθη το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα Ελλάδος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με συμμετοχή πέντε ομάδων. Για πρώτη φορά έγιναν οι αγώνες σε κανονικό διαστάσεων παγοδρόμιο. Την επόμενη χρονιά το Πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε και πάλι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η πρώτη Εθνική Ομάδα Νέων συγκροτήθηκε το 1990 και πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας που διεξήχθη στην Γιουγκοσλαβία. Το 1991 η Εθνική Ομάδα Νέων πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στην Ιταλία.

Το 1992 συγκροτήθηκε η πρώτη Εθνική Ομάδα Ανδρών και πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας που διεξήχθη στη Νότιο Αφρική. Με μόνο δύο βδομάδες προετοιμασίας στο εξωτερικό και την συμπαράσταση των ομογενών η Εθνική Ομάδα κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο. Ήταν ασυνήθιστο μία ομάδα να κερδίζει μετάλλιο στην πρώτη εμφάνισή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Παρόλο την μεγάλη επιτυχία της Εθνικής στο Παγκόσμιο, από το 1993 και έπειτα ήρθε η παρακμή του αθλήματος. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για αδιευκρίνιστους λόγους, σταμάτησε τις επιχορηγήσεις προς τα σωματεία και όλα τα έξοδα για να συνεχίσει να λειτουργεί το άθλημα πέρασαν στους αθλητές. Οι προπονήσεις σταμάτησαν και πολλοί παίχτες εγκατέλειψαν το άθλημα.

Οι προπονήσεις ξανάρχισαν το 1995 αλλά περιορίστηκαν σε μία την εβδομάδα. Πάρα τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Χόκεϋ, συγκροτήθηκε Εθνική Ομάδα το 1995 και πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Νότιο Αφρική. Δυστυχώς τα προβλήματα επηρέασαν τους παίχτες και δεν μπορούσαν να υπερασπίσουν το χάλκινο μετάλλιο που είχαν κερδίσει πριν τρία χρόνια. Παραταύτα κέρδισαν έναν αγώνα και έφεραν μία ισοπαλία σε πέντε αγώνες.

Τα προβλήματα συνέχισαν να υπάρχουν. Το 1996 η Εθνική Ομάδα Νέων πήρε μέρος το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Έκαναν μία νίκη σε πέντε αγώνες. Το Μάρτιο του 1998 η Εθνική Ομάδα Ανδρών πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Νότιο Αφρική. Παρά τα πολλά προβλήματα που δυστυχώς υπήρχαν ακόμα κατάφερε να κερδίσει ένα αγώνα και να εισπράξει το θαυμασμό όλων των υπολοίπων ομάδων για το επίπεδο του Ελληνικού Χόκεϋ παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αρχές 1999 και τίποτα δεν έχει αλλάξει στην στάση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Παρόλο αυτά η Εθνική ομάδα συγκροτήθηκε και πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγιvε και πάλι στην Νότιο Αφρική. Κατάφερε και κερδίσει έναν αγώνα.

Το 2000... και τίποτα δεν έχει αλλάξει στην κατάσταση.

Το 2001, το Παγοδρόμιο του Μοσχάτου κλείνει οριστικά. Πολλοί αθλητές σταματούν το χόκεϋ, ενώ άλλοι αρχίζουν προπονήσεις στο παγοδρόμιο του Πολύδροσου. Το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για διεξαγωγή αγώνων.

Το 2002, συνεχίζονται οι προσπάθειες για δημιουργία πρωταθλήματος, χωρίς όμως επιτυχία.

Μάιος 2003. Το τελευταίο παγοδρόμιο στην Ελλάδα κλείνει οριστικά.
Μετά το κλείσιμο του τελευταίου παγοδρομίου αποφασίζετε από τους παίχτες της Εθνικής Ομάδας να ξεκινήσουν ταξίδια στην Τσεχία. Από τότε έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 6 ταξίδια. Με τα έξοδα φυσικά να καλύπτονται από τους αθλητές.

Μετά από την επίσκεψη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χόκεϊ επί Πάγου στην Ελλάδα, η Εθνική μας ομάδα θα πάρει μέρος στα Προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εναντίον της Αρμενίας και της Βοσνίας.

Η Εθνική μας Ομάδα προκρίθηκε και θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ης κατηγορίας 2008 που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο.

Η Εθνική Ομάδα θα συμμετέχει ξανά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ης κατηγορίας 2009 που θα διεξαχθεί στη Νέα Ζηλαδία.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2010 που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΩΝ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του αθλήματος.

Πηγή μας σε αυτό το άρθρο ήταν το:

http://www.icehockey.gr