Πολιτισμικό σοκ!


Είναι κάτι γεγονότα ώρες ώρες που σε κάνουν να νομίζεις ότι ζεις σε έναν άλλο κόσμο, τελείως διαφορετικό από εκεί έξω. Αναρωτιέσαι ποιο είναι τελικά το σωστό και ποιο το λάθος, ποιο το ηθικό και ποιο το ανήθικο και τελικά καταλήγεις στο συμπέρασμα πως όντως στραβά αρμενίζουμε. Δεν είναι στραβός ο γιαλός!

Αποφασίστηκε χθες 10/06/2011 η ποινή του Παναθηναϊκού για τα επεισόδια του τελευταίου τελικού play-off στο μπάσκετ. Και ποια ήταν αυτή; Κλασσικά πραγματάκια. Κάποιες αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών που σίγουρα θα μειωθούν κατόπιν εφέσεως, ως συνήθως, και ένα "συμβολικό" πρόστιμο. Και όλα αυτά τα καθιερωμένα μέχρι τα επόμενα επεισόδια βίας, τις επόμενες ίδιες κατηγορίες των ομάδων θυμάτων, τις επόμενες φτηνές δικαιολογίες των ομάδων θυτών και ξανά τις επόμενες γνωστές ποινές. Ένα παιχνιδάκι που καλά κρατεί. Μέχρι που θα φτάσει; Δεν ξέρω. Μέχρι να δούμε νεκρούς; Και αυτούς τους έχουμε δει, αλλά το αυτάκι μας δεν ιδρώνει.

Κι όσο ακούς αυτά τα "ευχάριστα", έρχονται και κάποια νέα από τα ξένα και το πολιτισμικό σοκ είναι γεγονός! Κανόνισε, λέει, ο πρόεδρος της Μπάγιερν Μονάχου συνάντηση με τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας, με σκοπό να μιλήσουν για τη νέα μεταγραφή της ομάδας που είναι ανεπιθύμητη από αυτούς. Όλα καλά ως εδώ θα μου πείτε. Το περίεργο που είναι; Στη συνάντηση αυτή θα παρευρίσκεται και ένας ειδικός επαγγελματίας διαπραγματευτής, πρώην αναλυτής ψυχολογίας της αστυνομίας και καθηγητής αντιμετώπισης κρίσεων! Ναι καλά ακούσατε! Αυτός θα δώσει συμβουλές στους μεν και τους δε με σκοπό την ομαλή συνεργασία οπαδών και ομάδας.

Που πάτε κύριοι Γερμανοί; Υπονοείτε ότι οι οπαδοί έχουν ψυχικά προβλήματα; Υπονοείτε ότι κάτι δεν πάει καλά στα μυαλά τους; Απαπαπαπα... Αυτά δε γίνονται... Ούτως ή άλλως ούτε μπουκάλι πέταξαν οι άνθρωποι, ούτε κροτίδες, ούτε μαχαίρια βγάλανε. Παρα-είστε πολιτισμένοι κύριοι! Ελάτε μία βόλτα κι από εδώ, αλλά όπως θα έρχεστε μη φέρετε μαζί σας έναν ειδικό, φέρτε καμιά πενηνταριά ανθρώπους, όχι για να βάλουν μυαλό στους "οπαδούς" μας, αλλά να χάσουν κι αυτοί το δικό τους.

Άντε να μην πάθεις πολιτισμικό σοκ μετά...





Συντάκτης:Σπύρος Σταγάκης